Vad är röstassistent AI? Släpp loss kraften i detta AI-verktyg

vad är röstassistent

Röst-AI, eller Röstassistent-AI som det vanligtvis kallas, dvs. programvara för röstigenkänning som drivs av artificiell intelligens, har under de senaste åren blivit ett viktigt samtalsämne i den digitala världen. 

I det här blogginlägget ska vi utforska varför röstassistent driven med AI är så viktigt och hur det kommer att påverka ditt företag. Röst-AI är en av de mest spännande utvecklingarna inom digital teknik idag. Möjligheten att tala till våra enheter kommer att förändra hur vi interagerar med dem för alltid. 

Tänk dig Siri för ditt skrivbord eller Alexa för ditt hem; detta är bara två exempel på hur intelligent programvara för röstigenkänning kan göra ditt liv mycket enklare. Och det är inte allt – röst-AI kommer snart att bli mer avancerad än någonsin tidigare tack vare Googles och Amazons partnerskap med Amazon Web Services (AWS). 

Dessa företag arbetar tillsammans för att utveckla nya funktioner för AWS-kunder som gör att utvecklare kan komma igång med projekt tidigare än någonsin tidigare.

Vad är röst-AI?

Röst-AI är en teknik som gör det möjligt att interagera med digitala assistenter på ett liknande sätt som människor, i stället för att använda text eller numeriska kommandon. 

Det innebär att den kan förstå och svara på dina frågor, förfrågningar och till och med konversationer på ett mer naturligt och personligt sätt. Att använda röstbaserad artificiell intelligens, eller helt enkelt AI, är nu ett vanligt verktyg i den digitala världen.

Detta gäller dock särskilt när det gäller smarta högtalare, som Amazon Echo, Google Home och andra liknande produkter. AI hjälper den digitala assistenten att förstå dina förfrågningar och instruktioner och erbjuder dig anpassade svar och åtgärder med en mer människoliknande röst som inte enkelt kan kopieras med nyckelord.

Det är därför dessa assistenter ofta kallas ”chatbots”, även om AI ligger bakom.

Hur fungerar röstassistent-AI?

AI handlar om att få datorer att förstå mänskligt språk, och röstigenkänning är en nyckelkomponent. Du behöver programvara som kan känna igen din röst, översätta den till text och sedan bearbeta denna information för att avgöra vad du säger.

Om ett specifikt kommando talas kan det skickas direkt till enheten eller lagras för senare användning. Det finns flera scenarier när röst-AI används, oavsett om det är i digitala assistenter eller virtuella assistenter. 

Med röstigenkänning kan datorer känna igen din röst och förstå dina instruktioner. Detsamma gäller för virtuella assistenter som chattar med dig, som till exempel Siri eller Alexa, men också virtuella assistenter som kan utföra uppgifter för din räkning.

Google Assistant och Amazon Alexa

Google Assistant, Alexa och de andra är program för röstigenkänning som låter dig interagera med dina smarta enheter med din röst. 

Dessa assistenter med artificiell intelligens kommer att kunna förstå dina förfrågningar och till och med föra samtal med dig. De kan aktiveras genom att säga ”Hej Google”, ”Alexa” eller genom att använda vissa kommandon som ”OK Google”, ”Amazon” osv.

 Assistenterna kommer också att kunna identifiera andra personers röster och svara specifika personer med namn. Du kan till exempel be Alexa att spela din favoritlåt eller tända ljuset hemma när du är borta.

Röstigenkänningsprogram

Nästa steg i processen är att samla in alla data som har erkänts. För att göra detta använder programvaran akustiska modeller för att efterlikna hur människor talar. AI:n använder sedan dessa data för att känna igen vad som sägs härnäst, tillsammans med bakgrundsbruset. 

Detta är ett avgörande steg eftersom det gör det möjligt för AI:n att bearbeta vad som har sagts och identifiera vad som har begärts. 

Efter detta steg kan uppgifterna användas för att skapa ett svar. Röstigenkänningsverktyg låter dig också anpassa dina svar genom att inkludera extra information som kan hjälpa AI:n att förstå dig bättre. Du kan till exempel lägga till ”punkter på din att göra-lista”, ”beställningar från affären” och andra detaljer som är viktiga för dig.

Finjusterad AI: nyckeln till röstassistent-AI

Röst-AI är en av de mest spännande tillämpningarna för AI. Med framväxten av röstassistentteknik hoppas företagen kunna göra det ännu enklare och bekvämare att interagera med sina produkter. 

Du kan till exempel be din röstassistent att läsa upp dina texter, spela upp musik, beställa varor från dina favoritrestauranger, styra dina smarta hemenheter, betala dina räkningar och mycket mer. 

Men du kan också bli mer avancerad med din röstassistent med hjälp av AWS, Google och flera andra partners. Med dessa framsteg kommer du snart att kunna ha mer avancerade funktioner.

Slutsats

Röstassistent-AI är nästa steg i den digitala utvecklingen – artificiell intelligens som gör att vi kan tala till våra enheter. AI kommer att bli ännu mer avancerad med röst-AI, eftersom den kan bearbeta röstigenkänning, språk och akustiska modeller. Detta kommer att göra det möjligt för oss att prata med våra enheter på ett ännu mer personligt sätt.

Rulla till toppen